Skip to main content

Cyberveiligheid op de werkvloer

Hoe ga je er zelf mee om en hoe bewust zijn jouw collega’s of medewerkers?

Ze zeggen weleens dat in dit huidige digitale tijdperk de online beveiliging van het bedrijf ”zo sterk als de zwakste schakel”. Is dat ook zo? Ja helaas wel want vaak blijkt die zwakste schakel de menselijke factor te zijn. Hoe bewust zijn jouw medewerkers eigenlijk van de online gevaren die het bedrijf bedreigen eigenlijk. Zijn zij zich er bewust van dat als een bedreiging toeslaan het hele bedrijf plat kan komen te liggen.

De rol van medewerkers
Medewerkers vormen eigenlijk wel de eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen. Wat ze vaak niet weten is dat hun dagelijkse handeling het verschil kunnen maken tussen een veilig netwerk of een datalek.

Wees alert op verdachte E-mailtjes
Stel jezelf eens de vraag: check ik en onze medewerkers consequent de afzender van vreemde e-mails? Helaas is het steeds lastiger om te zien, de mailtjes worden steeds professioneler. Zo professioneel dat zelfs de meest oplettende medewerker weleens misleid wordt. Het is daarom van belang dat het team weet hoe ze verdachte e-mails kunnen herkennen en wat ze moeten doen als ze er een ontvangen.

Wat zijn de bedrijfsrisico’s na een cyberincident?
Door te begrijpen wat de potentiële gevolgen van een cyberincident voor het bedrijf kunnen zijn worden de medewerkers extra oplettend. Dit kan zijn van financiële verliezen tot reputatieschade, de risico’s zijn aanzienlijk. Een goed geïnformeerd team is beter in staat deze risico’s te mitigeren en zo samen voor een sterk bedrijf te zorgen. Het levert hen tenslotte hun boterham op.

Maar hoe versterk je nou het cyberbewustzijn van de medewerkers?

  • Door met enkele regelmaat trainingen aan te bieden
  • Simulatie-phishing-campagnes uit te voeren, zo krijg je gelijk inzicht in het bewustzijn van de medewerkers.
  • Er met elkaar over te praten
  • En door het opstellen van duidelijke richtlijnen over het omgaan met gevoelige informatie.

Tot slot

Wij weten uit ervaring dat het investeren in het cyberbewustzijn van medewerkers echt geen overbodige luxe is, maar bittere noodzaak. Door te zorgen dat het team over de juiste kennis en vaardigheden beschikt, creëert je een menselijke firewall die het bedrijf beschermt tegen de helaas steeds meer groeiende dreiging van cyberaanvallen.

Vraag je je wel eens af: zijn onze medewerkers voorbereid op de digitale uitdagingen van vandaag de dag? Ja dan is dat helemaal top. Nee, neem dan contact met ons op want het is tijd voor actie.