Pentesten: Inzicht in jouw digitale veiligheid en een onmisbare stap in de strijd tegen cybercriminaliteit

In de snel evoluerende wereld waarin cybercriminaliteit steeds complexer wordt, is goede technologie cruciaal om voorop te blijven lopen. Cybercriminaliteit vormt een groeiende dreiging, daarom moeten bedrijven proactieve stappen ondernemen om zichzelf te beschermen. Het is belangrijker dan ooit om jouw digitale veiligheid te waarborgen. Een effectieve manier om de kwetsbaarheden in jouw IT-systemen te identificeren en te verminderen, is door middel van penetratietesten, oftewel Pentesten. Een cruciale methode om de zwakke plekken in jouw IT-infrastructuur te identificeren en te versterken en kunnen helpen proactief te beveiligen tegen cyberaanvallen.

Wat zijn Pentesten?

Een Pentest is een door ethische hackers uitgevoerde gesimuleerde cyberaanval. Pentesten zijn ook wel bekend als penetratietesten, deze simulaties van cyberaanvallen zijn ontworpen om beveiligingskwetsbaarheden van IT-systemen bloot te leggen. Feit is dat 80% van de cyberaanvallen gericht is op al bekende zwakke punten en benadrukt zo de noodzaak van het nemen van maatregelen. Zo spelen de Pentesten een cruciale rol bij het verhelpen en identificeren van deze zwakke plekken.

Waarom zijn Pentesten belangrijk?

 • Verhoogt de veiligheid van IT-systemen. Pentesten helpen bij het identificeren van mogelijk beveiligingslekken die je misschien wel over het hoofd hebt gezien. Het helpt je bij het oplossen van potentiële beveiligingslekken, waardoor de algehele veiligheid van IT-systemen wordt verbeterd.
 • Beschermt data tegen diefstal en of misbruik en zorgt voor vermindering van cyberrisico’s door de zwakke plekken te ontdekken en te dichten. Zo beschermt het tegen datadiefstal en overig misbruik en verkleint het bovendien de kans op succesvolle cyberaanvallen.
 • Vermindert risico op downtime en schade door bescherming van jouw gevoelige data. Dus door het proactief aanpakken van mogelijke beveiligingsproblemen verminder je het risico op downtime en de schadelijke impact van en na een cyberaanval.

Uiteraard voldoen Pentesten aan de wettelijke en normatieve eisen op het gebied van gegevensbescherming en privacy.

(De compliance eisen). Het kan voorkomen dat er in sommige sectoren een verplichting rust op het doen van Pentesten. Denk hierbij aan de financiële sector.

Wanneer begin je met het inzetten van Pentesten?

 • Na een wijziging in jouw IT-omgeving
 • Voorafgaand aan de lancering van een nieuw product of service. Zo voorkom je potentiële risico’s.
 • Periodiek om jouw beveiligingsniveau te monitoren.

Het kiezen van een Pentest-provider?

 • Het is verstandig om een gerenommeerde provider met de juiste expertise en ervaring te kiezen
 • Zorg ervoor dat de Pentest wordt uitgevoerd in overeenstemming met jouw beveiligingsbeleid
 • Vraag desnoods naar referenties van tevreden klanten.

Soorten Pentesten op een rijtje
Net als met veel andere systemen en testopties bestaan er ook diversen soorten Pentesten. We hebben er daarom enkele voor je op een rijtje gezet om zo ons verhaal zo compleet mogelijk te maken. Ze zijn stuk voor stuk gericht op jouw IT-infrastructuur.

 • We beginnen met de social engineering: Niet geheel verrassend stimuleren deze testen op social engineering waarbij hackers proberen om medewerkers te manipuleren. Zo hopen ze aan gevoelige informatie te komen door de medewerkers ertoe te bewegen dit met hen te delen.
 • Dan zijn er ook nog netwerkpentesten, zij testen op het identificeren van kwetsbaarheden in jouw netwerkinfrastructuur. Denk hierbij aan firewalls, servers en routers.
 • Als laatste willen we de webapplicatiepentesten toelichten. Deze test focust zich hoofdzakelijk op het vinden van kwetsbaarheden in jouw webapplicaties, Denk hierbij aan SQL-injecties en cross-site scripping. Ook wel XSS.

Pentesten zijn een waardevolle investering.
Investeer in Pentesten en bescherm jouw organisatie tegen cybercriminaliteit! Daar kun je anno 2024 niet meer omheen. Het is nodig! Je tilt er ook nog eens de bescherming en de digitale veiligheid van jouw organisatie mee naar een hoger niveau.

Conclusie

Helaas is het zo dat in de digitale wereld de cyberdreigingen voortdurend toenemen. En juist daarom zijn Pentesten een essentieel instrument om jouw organisatie te beschermen. Het mag duidelijk zijn dat na het lezen van deze blog de waarde van Pentesten een stuk duidelijker is geworden. Neem met het doen van Pentesten een proactieve houding en zorg voor een integratie van jouw beveiligingsstrategie. Zo versterk je jouw digitale veiligheid.

Deel deze blog gerust met jouw netwerk om het bewustzijn over de Pentesten te vergroten!


Onze
partners

RPO ICT Diensten

Adres

Pesetastraat 7-9
2991 XT Barendrecht

Contact

+31 (0)78 681 86 88
 info@rpo.nl